Bromssystem

Bromssystem

Vid kraftig inbromsning hjälper ABS-bromsar dig att behålla kontrollen över bilen. ABS står för Anti Blockier System och innebär låsningsfria bromsar. ABS-bromsar gör det möjligt för dig som förare att kunna styra bilen vid kraftig inbromsning. Hjulen låser sig vid kraftig inbromsning om bilen inte är utrustad med ABS-system. Detta sker även med bilar som är utrustade med ABS, men skillnaden är att systemet känner av när hjulen är låsta och kan då automatiskt släppa trycket för att hjulen ska rulla igen.

Hur ABS-bromsar fungerar

 1. Vid kraftig inbromsning, låser sig hjulen.
 2. ABS-systemet känner direkt att hjulen är låsta.
 3. Systemet släpper automatiskt trycket på bromsarna så att hjulen börjar rulla igen.

Fördelar med ABS-bromsar

 • Minskar risken för sladd under bromsning.
 • Går att styra även vid kraftig inbromsning.
 • Bromssträckan blir kortare i de flesta väglag. Dock inte på grusväg, is och snö, bromssträckan kan bli längre då.

Bromskontroll

Det är viktigt att se till bromssystemet fungerar korrekt, eftersom utan några fungerande bromsar är bilen en fara i trafiken. I moderna bilar finns det varningslampor som visar dig om bromssystemet är ur funktion, men det allra säkraste är att kontrollera bromsarna manuellt.

Hur du kontrollerar bromsar

Testa att trycka ner bromspedalen hårt i cirka 20 sekunder när bilen står stilla.

 • Om pedalen stannar halvvägs ner och känns stum, tyder det på att bromsarna är i bra skick.
 • Om pedalen sjunker långsamt ner, tyder det på att det finns en läcka i systemet och du bör inte köra med bilen.
 • Om pedalen inte ger en stum känns, utan känns fjädrande, tyder det på att det finns luft i systemet.
 • Om bromsen tar långt ner, tyder det att bromsarna är slitna.

Det är viktigt att med jämna mellanrum provbromsa. Om bilen drar snett är något fel, och inget skrapande ljud ska höras vid inbromsning. Om detta sker bör du ta bilen till en verkstad.

Tänk på att alltid provbromsa efter att du har tvättat bilen, eftersom det kan finnas fukt kvar på bromsarna efter tvätten och det kan påverka bromsarna negativt. Genom att provbromsa, värms bromsarna och fukten torkar bort.

Tvåkrets bromssystem

Med hjälp av bromsvätskan överförs kraften från bromspedalen till hjulet för att minska hastigheten. Detta kallas för hydrauliska bromsar. Om en läcka skulle uppstå i en av de ledningar som bromsvätskan går igenom finns en reservledning som gör att bromsen fortsätter att fungera på åtminstone några hjul.

Alla moderna bilar är utrustade med tvåkrets bromssystem och detta innebär att bromssystemet är indelad i två oberoende delar. Om en ledning skulle gå sönder skulle det innebära att det finns fortfarande kvar bromsverkan i antingen två eller fyra av hjulen.

Parkeringsbroms (handbroms)

Parkeringsbromsen, även kallad handbroms, är ett bromssystem som används för att förhindra bilen från att rulla när den står parkerad. Generellt sett är det bakhjulen som bromsas. En varningslampa lyser när parkeringsbromsen är åtdragen.

För att säkerställa att bilen inte ska börja rulla bör du dra åt parkeringsbromsen samt lägga i ettan eller tvåans växel. Tänk på att det finns risk för parkeringsbromsen att frysa fast vid minusgrader och fuktigare väder. Kontrollera även med jämna mellanrum att parkeringsbromsen fungerar. Detta gör du enklast genom att:

 • Försöka köra med handbromsen åtdragen.
 • Rulla i en backe och sedan dra åt handbromsen.
 • Dra åt handbromsen och backa sedan. Om bilens bakre del tar emot, tyder det på att bromsen fungerar.

Dra åt handbromsen ordentligt, men inte för hårt då det kan bli svårare att dra tillbaka handtaget till körläge.

Bromsservo (vakuumservo)

Bromsservo hjälper dig att minska kraften som krävs för att trycka ned bromspedalen och stanna bilen. Bromsservon fungerar endast när motorn är igång. Med hjälp av motorn förstärker systemet bromskraften från pedalen till hjulen, vilket gör att du inte behöver pressa ner pedalen ända ner utan att det räcker med ett lätt tryck för att få en bromseffekt.

Vid bogsering blir du tvungen att trycka extra hårt på bromspedalen för att få någon effekt, detta eftersom motorn inte är igång.

Hur du kontrollera bromsservon

 1. Pumpa på bromspedalen ett par gånger när bilen inte är igång.
 2. Håll bromspedalen nedtryckt och starta bilen.
 3. Servon fungerar som den ska om pedalen sjunker samtidigt som motorn går igång.

Olika typer av bromsar

Trumbromsar består av en rund trumma som fungerar genom att bromsklossar pressas mot trumman när du trycker ner bromspedalen. Denna typ av broms finns på äldre bilar och används som bakbromsar.

Skivbromsar består av ett bromsok som pressas mot skivan när du trycker ner bromspedalen. Denna typ av broms har bättre bromsförmåga och används vanligtvis på framhjulen. Skivbromsar börjar alltmer ersätta trumbromsen eftersom den är mer effektiv.

Hydrauliska bromsar fungerar med hjälp av en hydraulisk pump som oftast drivs med hjälp av kraft från bilens motor.

Källhänvisning

Gunnarson, L. & Svensson, L. (2010). Körkortsboken. 26 upplagan. STR: Landskrona.

STR Service (2009). Du och jag i trafiken. 28 upplagan. STR: Landskrona.