Halkbana

Halkbana

Halkbanan är andra delen av två delar i den obligatoriska riskutbildningen för B-körkort. Riskettan är en teoretisk utbildning och halkbana är en praktisk utbildning. I halkbanan går man bland annat igenom hur man hanterar bilen i olika förhållanden på säkrast sätt. Då kör man på en halkbana där det halt väglag. Utbildningen kostar cirka 2 000 kr, varar i cirka 4 timmar samt gäller i 5 år. Utbildningen utförs hos en godkänd halkbana.

Hur det går till

Se till att du har med en giltigt legitimation med dig till halkbanan, för detta kommer att kontrolleras. Sedan kommer det bli en kort introduktion om utbildningen och du kommer även att få blåsa i ett alkolås. Sedan kommer du att få testa hur det känns att krocka i 7 km/h och testa några andra simulatorer. När den praktiska delen är slut så samlas alla igen och har en diskussion och reflektion efteråt. Olika halkbanor har olika utrustningar. Titta därför i förväg på halkbanans hemsida så du vet vad du förväntar dig.

Hur man blir godkänd

Det finns inga tydliga krav på hur man blir godkänd på halkbanan. Det säger endast att du ska ha genomgått och blivit godkänd på detta moment. Handledarna på halkbanan tittar bland annat på hur du kör, hur du upptäcker faran, hur du hanterar faran och hur du lär dig till nästa gång du är med om faran. Lyssna på handledaren och ta tillfället i akt att faktiskt begå misstag. För där kan du begå misstag för att lära dig hantera en farlig situation. Dock är det bra om du har övningskört tidigare så du i alla fall kan hantera kopplingen och lyckas få bilen att rulla framåt.

Ta chansen att söka upp en halkbana som har fått bra recensioner. Dem bästa halkbanorna brukar till och med ha riktig is, riktig olja och övrig utrustning som gör halkbanan mer lärorik. Detta moment är faktiskt riktigt kul om man går till en bra halkbana.