Körprov

Körprov (uppkörning) för B-körkort

Körprovet är en av två prov du behöver bli godkänd på för att få B-körkort. Den andra delen är kunskapsprovet som du gör innan du gör körprovet. Du bokar en tid till körprovet via nätet. Antingen kan du göra det själv eller så kan din trafikskola göra det åt dig.

Du behöver inte bli godkänd på kunskapsprovet för att göra körprovet. Utan du behöver bara göra ha gjort kunskapsprovet innan du gör körprovet.

På körprovet så visar du att du kan kontrollera fordonet på ett säkert sätt med gott omdöme. Var du åker och vad du testas på är helt slumpmässigt och det brukar instruktören säga direkt på plats. Var ni kör under provet kan man aldrig veta då instruktören säger det i sista sekunden när ni är ute i trafiken. Se därför till att du är väl förberedd.

Tips för körprovet

Instruktören ska känna att det är säkert att vara passagerare när du kontrollerar bilen. Kör du hackigt, inte planerar din körningen eller visar att du konstant är orolig så finns risken att du inte blir godkänd. Ta din tid och kör efter din instinkt. Du ska kontrollera bilen och kontrollera situationen på ett säkert sätt. Ha därför inte bråttom att komma fram. Hur långt tid det tar är väldigt individuellt beroende på instruktör, vem du är och hur du kör.

När du har blivit godkänd på körprovet så har du två månader på dig att bli godkänd på kunskapsprovet. Blir du inte klar med kunskapsprovet inom två månader så måste du göra om körprovet. Blir du godkänd på båda proven så kommer du få ditt B-körkort.

Glöm inte ta med dig giltig legitimation för att få avlägga ditt körprov.

Boka körprov

Vi rekommenderar att du bokar ditt körprov i god tid eftersom det kan uppstå långa köer, speciellt under sommaren. Klicka här för att boka en tid för körprov.