Kunskapsprov

Kunskapsprov (teoriprov) för B-körkort

Kunskapsprovet är en av två prov du behöver bli godkänd på för att få B-körkort. Den andra delen är uppkörningen som du får göra efter att ha gjort kunskapsprovet. Du bokar en tid till kunskapsprovet via nätet. Antingen kan du göra det själv eller så kan din trafikskola göra det åt dig.

Den här delen gör du på en dator hos Trafikverket. Kunskapsprovet består av 70 frågor och du har 50 minuter på dig att besvara dessa. Under rättningen så plockar datorn bort fem slumpmässiga frågor. Du behöver få minst 52 av 65 frågor rätt för att bli godkänd på kunskapsprovet. Under kunskapsprovet så har du även tillgång till en miniräknare som du kan använda under provtiden.

Kunskapsprovets frågor

Frågorna i kunskapsprovet delas upp i olika kategorier. Följande fördelning används av Trafikverket i kunskapsprovet för behörighet B (personbil). Utöver dessa frågor tillkommer det även 5 testfrågor som används för utvärdering, dessa frågor räknas dock inte in i resultatet.

Kategori Antal frågor (65 st totalt)
Fordonskännedom, manövrering 7
Miljö 5
Trafiksäkerhet 16
Trafikregler 32
Personliga förutsättningar 5

När du har blivit godkänd på kunskapsprovet så har du två månader på dig att bli godkänd på körprovet. Blir du inte klar med körprovet inom dem två månader efter att ha blivit godkänd på kunskapsprovet så måste du göra om kunskapsprovet.

Glöm inte ta med dig giltig legitimation för att få skriva kunskapsprovet.

Boka kunskapsprov

Vi rekommenderar att du bokar ditt kunskapsprov i god tid eftersom det kan uppstå långa köer, speciellt under sommaren. Klicka här för att boka en tid för kunskapsprovet.