Övningskörning

Övningskörning

För att få börja övningsköra en personbil måste man ha fyllt 16 år, ha ett giltigt körkortstillstånd samt ha en godkänd handledare. Det är viktigt att komma ihåg att det är handledaren som är ansvarig förare under övningskörningen.

Övningsköra hos trafikskola eller privat

Rekommendationen är att kombinera att både köra hos en trafikskola och privat. Gå till en trafikskola för att lära dig övningsköra, och öva sedan på det du har lärt dig hos trafikskolan privat med din handledare.

Undvik att få fel grund

Trafikskolor lär ut på ett pedagogiskt sätt och är ständigt uppdaterade efter hur regler i trafiken ändras och vilka punkter som är väsentliga under körprovet. Utgå alltid ifrån att få dina kunskaper och en ordentlig grund från trafikskolan. Om du börjar med att övningsköra privat så finns risken att du får en fel grund och missar de viktigaste faktorerna.

Övningskör i täta mellanrum

Vi alla är olika men man brukar säga att övningsköra åtminstone tre månader innan uppkörningen med täta mellanrum. Det handlar inte om vem som tar körkort snabbast, utan om vem som i slutändan kan köra säkrast. Du måste känna dig säker när gör din uppkörning. Är du för nervös så kan det vara en indikation på en viss osäkerhet och att det kan vara för tidigt att avlägga körprovet.

Övningskör i olika miljöer

Genom att köra i olika miljöer och områden gör att du får ett bredare perspektiv på trafiken och hur du ska tänka i olika situationer. När du sedan kör upp vet du aldrig var du kommer att tänkas köra någonstans och därför gäller det att du kan känna dig säker att köra i nya miljöer.

Bilens utrustning

Om du ska övningsköra privat så behöver du införskaffa en övningskörningsskylt som ska sitta baktill på bilen. När du övningskör med en trafikskola så håller de reda på vilken utrustning bilarna behöver åt dig. Om du vill lära dig mer om bilens utrustning så kan du alltid fråga din lärare på trafikskolan och även läsa kapitlet säkerhetskontroller hos Teoriakuten.

Glöm inte att ta med ditt körkortstillstånd och giltig legitimation när du övningskör.